Niks te Verbergen Festival: informatief, prikkelend en geslaagd

Ondanks de bittere kou bezochten afgelopen zaterdag honderden mensen het Niks Te Verbergen Festival in Nijmegen. Ruim 40 deelnemende organisaties, sprekers en artiesten verzorgden een informatief en vermakelijk programma rond de Sleepwet.

Het Grote Sleepwet Debat met Generaal-majoor Onno Eichelsheim (MIVD), Merel Koning (Radboud Universiteit), Peter Koop (Electrospaces) en Kees van de Pijl (Sussex University) legde de voor- en tegenargumenten van de Sleepwet bloot. De inhoud van de nieuwe Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WIV) werd helder uitgelegd en van vele kanttekeningen voorzien. Voorstanders wezen op de noodzaak van een wettelijk kader voor de activiteiten van geheime diensten, maar tegenstanders maken zich grote zorgen over de onafhankelijkheid van het toezicht op de nieuwe wet. Het ongezien delen van informatie met buitenlandse diensten bleek een van de meest controversiële onderdelen van de Sleepwet.

Tijdens de Grote Sleepwet Show werd het publiek uitgedaagd en geïnformeerd door middel van quiz, theater en speedtalks onder begeleiding van orkest Kladderadatsch. In razend tempo werd de Sleepwet doorgelicht, met onder andere de presentatie van de teksten die ‘s middags met Loesje waren bedacht en prachtige gedichten van Merel van Slobbe. Het publiek had goed opgelet bij de infomarkt en het debat, want het liet zich niet van de wijs brengen door de strikvragen in de quiz.

Het afsluitende feestje met zelfgemaakte maskers, een ontraceerbare selfie machine en muziek van Venderstrooik, Boomshakalak, Tutti en Underpants. Een enerverende dag en de bezoekers kunnen komende woensdag 21 maart met goede moed naar de stembus om deel te nemen aan het referendum over de Sleepwet.

Foto's Niks te Verbergen Festival  Foto’s door Marion Arts